Jeden z krytyków kulinarnych stwierdził kiedyś, że Magda Gessler uzależnia. Dla malarki i restauratorki, współtwórczyni i współwłaścicielki wielu renomowanych restauracji rytuał jedzenia to ogromna przyjemność i wspólna zabawa.
Warszawski Zielnik Cafe to autorska kuchnia Magdy Gessler i Mariusza Diakowskiego. Lokal ten jest idealnym miejscem zarówno na spotkanie w gronie najbliższych, biznesowy lunch czy kameralną kolację.
Tematem przewodnim podczas aranżacji wnętrza była skandynawska prostota. Restaurację wypełniają ręcznie malowane motywy ziół, drewniane meble z unikatowymi wzorami, puchate poduszki, na ścianach wiszą ryciny jakby wprost wyjęte ze staroświeckiego zielnika.
Jak twierdzą stali bywalcy restauracji w powietrzu unosi się zapach świeżych ziół przemieszany z aromatem kawy i cynamonu. Z wypełnionych niepowtarzalnym klimatem i nastrojem okien czterech sal Zielnika Cafe rozpościera się widok na Park Dreszera.
Dla wszystkich miłośników natury obcowanie z przyrodą nie kończy się za oknami. W całej restauracji pełno jest kwiatów, zarówno w wazonach jak i donicach. Ściany, prócz rycin z ziołami zdobią delikatne kwiatowe motywy. Obok dekoracyjnych świeczek znaleźć można wiklinowe lampy, które zalewają wnętrze miękkim i nastrojowym światłem.
Każde pomieszczenie jest klimatyzowane i posiada bezpośrednie łącze internetowe.
Niestety do listy atutów Zielnika nie można dopisać stworzonej sfery prywatności. Utrzymane w wyszukanym stylu wnętrze sal mieści w sobie zbyt dużą ilość stolików. Niewielka odległość między nimi nie sprzyja budowaniu atmosfery intymności.
Mimo to warto tu zajrzeć po to, by skosztować dobrej polskiej kuchni. Smaki zapamiętane z dzieciństwa być może na nowo odżyją dzięki drożdżowym “racuchom wielkim jak poduchom” czy barszczu z kwaśną śmietaną i ziemniakami. Tym, którzy nie chcą kulinarnych powrotów do lat dzieciństwa proponujemy dyskretny urok burżuazji czyli wątróbki drobiowe w towarzystwie sałaty lodowej, cząstek jabłka, pomarańczy i żurawiny zasypane kiełkami słonecznika z musem malinowym.
W okresie od maja do końca września właściciele zapraszają do letniego ogrodu naprzeciw restauracji w zielonym Parku Dreszera. Najmłodsi bywalcy czas oczekiwania na potrawy skrócić sobie mogą na placu zabaw znajdującym się przy lokalu.
Zielnik Cafe został wyróżniony w rankingu Najlepszych Restauracji „Rzeczpospolitej” 2006, 2007, 2008 i 2009. Ponadto doceniony został przez Newsweek Polska w 2007 i 2008 jako najlepszy lokal na romantyczną kolację.
Zielnik Cafe to połączenie domowej atmosfery i ciekawej aranżacji wnętrza z wielojęzyczną obsługą i autorską kuchnią Magdy Gessler i Mariusza Diakowskiego.