Szampan – arystokrata wśród win

Spis treści

Prawdziwy to trunek niezwykle ekskluzywny, od wieków uważany za symbol luksusu. Idealny do wznoszenia toastów i świętowania.

champagne main Szampan   arystokrata wśród win

Już jutro na całym świecie wystrzelą korki szampana i hucznie powitamy Nowy Rok. Większość z nas zadowoli się lampką wina musującego, ale prawdziwi koneserzy pożegnają 2009 rok francuskim alkoholem. Prawdziwego szampana wytwarza się tylko i wyłącznie w Szampanii, północno-wschodnim regionie Francji, któremu białe musujące wino z charakterystyczną pianką zawdzięcza swoją nazwę.

W gminach Szampanii uprawia się trzy szczepy winorośli: dwa czerwone (pinot noir i pinot meunier) i jeden biały (chardonnay), z których powstaje jeden z najdroższych trunków świata. Benedyktyński mnich, Pierre Dom Perignon, uznawany jest wynalazcę szampana. Jego długoletnie doświadczenia doprowadziły do stworzenia w 1670 roku pierwszego wina musującego. To właśnie francuski zakonnik wprowadził używanie korka z dębu oraz nakazał umieszczanie szampana w butelkach z grubego szkła, aby uniknąć ich wybuchania.

champagne and strawberries Szampan   arystokrata wśród win

W produkcji szampana bardzo ważne jest stworzenie tzw. cuvee – kompozycji win z różnych winnic, szczepów i roczników. Następnie dolewa się do niego mieszankę cukru, starego wina i drożdży. W zakorkowanych butelkach przez ok. 10 tygodni odbywa się fermentacja, na skutek której powstaje dwutlenek węgla i wypełnia się bąbelkami. Młody dojrzewa w piwnicach wykutych w wapiennych skałach, w których panuje stała temperatura 3-5 stopni Celsjusza.

Rodzaj szampana zależy od ilości dodanego do niego cukru. Najbardziej wytrawne odmiany oznacza się określeniem brut, demi sec to półwytrawny. Jeśli macie ochotę na półsłodkiego szampana, szukajcie etykiet z napisem demi doux. Najsłodszy doux jest bardzo rzadko produkowany i trudno go spotkać.

champagne cork 1385836c Szampan   arystokrata wśród win

Miłośnicy szampana twierdzą, że można go pić o każdej porze dnia i nocy. Wytrawne odmiany podaje się jako aperitif i do dań głównych. Jako dodatek do deseru wybierz szampana półsłodkiego. Najważniejsze jest jednak odpowiednie podanie szampana. Butelka z tym szlachetnym trunkiem musi być przechowywana w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Przed podaniem schłodź do temperatury ok. 7-9 stopni Celsjusza w specjalnym wiaderku wypełnionym wodą z lodem. Aromatem szampana najlepiej rozkoszować się z wąskich i wysokich kieliszków o kształcie tulipana. Otwieranie butelki z tym niezwykłym napojem zwykle wygląda dość spektakularnie i widowiskowo. Jeśli lubicie wstrząsać butelką i strzelać korkiem, wybierzcie tańsze wino musujące. Przy otwieraniu prawdziwego szampana zaleca się delikatność – ręką owiniętą w serwetę należy kręcić lekko butelką, powoli wysuwając w ten sposób korek. Unikniemy wylania drogocennego napoju. Kieliszki wypełniamy do 2/3 wysokości i delektujemy się niepowtarzalnym smakiem arystokratycznego alkoholu.

Wszystkim, którzy pragną w wyjątkowy sposób powitać Nowy Rok proponujemy toast lampką najsłynniejszego szampana – Dom Perignon. Za butelkę o pojemności 0,75 l zapłacicie ok. 700 zł. Zwolennicy eksperymentów z pewnością skuszą się na drinka z dodatkiem szampana. Najczęściej łączy się go ze słodkim Creme de Cassis (likierem z czarnych porzeczek) albo z wódką i sokiem pomarańczowym.

dompe9rignon20200020fundo20branco Szampan   arystokrata wśród win

zwyczajowo towarzyszy świętowaniu – w Polsce najczęściej w sylwestrową noc, ale również po wygranych wyścigach Formuły 1. czy kolarskich, a także podczas chrztu statków. Jego odświętny charakter to zasługa strzelającego korka i niezwykłej pianki. Wyjątkowy smak i ekskluzywność szampana sprawiają, ze jest to jeden z najbardziej pożądanych alkoholi świata.

Powiązane artykuły