Rzecznicy prasowi znanej w świecie kunsztownych trunków destylarni Speyside The Balvenie właśnie ogłosili, że na rynek zostanie wypuszczona druga partia świetnie sprzedającej się whisky oznaczonej jako Signature.
Jej powstanie zawdzięczamy Davidowi Stewartowi, który postanowił uczcić rocznicę 45 urodzin jego działalności w branży produkując słodową whisky. Druga część ograniczona będzie do 1000 sztuk, a cena rekomendowana to 52 dolary za butelkę. Trzeba przyznać, że nie jest ona zbyt wygórowana jak za 12-letnią Single Malt (whisky słodowa ze słodu jęczmiennego).
Whisky leżakując w dużych deskach “nabawiła” się waniliowej i dębowej nuty smakowej. Wyczuwalny jest także smak miodu. Bourbonowe beczki przyczyniły się do powstania idealnego balansu smaków i w ten sposób powstała prawdziwa poezja dla podniebienia.
“Praca na rzecz Balvenie i stworzenie whisky Signature sprawiło mi ogromną przyjemność” – wypowiedział się Stewart, którego podpis widnieje na każdej butelce. “Okres dojrzewania oraz samo mieszanie smaków (jeden z ostatnich etapów produkcji whisky), stanowiły moją pasję przez 45 lat. To dla mnie zaszczyt, że mogłem w ten sposób uczcić ten moment” – zakończył swoją wypowiedź prawdziwy czarodziej stylów i nut smakowych.
Zobacz również: