Historia okrągłych, rozkładanych stołów sięga 1835 roku, kiedy to Robert Jupe opatentował swój wyrób. Stół miał pomysłowo zaprojektowaną geometrię, można było zmieniać rozmiar blatu, ale aby to zrobić trzeba było ręcznie dołączać kolejne części stołu, które zresztą nie były schowane w mechanizmie. Ponadto, produktom Roberta Jupe wiele brakowało do doskonałości, a niektóre wyroby nie były do końca okrągłe.
Brytyjski stolarz i projektant mebli David Fletcher zaprezentował piękny i praktycznie rozkładany okrągły stół. Mebel przeznaczony jest dla osób dobrze usytuowanych, którzy lubią gościć przy stole grono znajomych, rodzinę czy partnerów biznesu.
Główną zaletą okrągłego stołu jest możliwość podwojenia ilości miejsca. Całość operacji zajmuje dosłownie kilka sekund i oprócz swojej praktyczności zachwyci kunsztem każdego gapia. David Fletcher produkuje dwie wersje okrągłego stołu, pierwszą należy rozkładać ręcznie, druga jest zmechanizowana i nie wymaga żadnego wysiłku, co jeszcze bardziej wprawi w osłupienie gości.
Roczna produkcja liczy raptem kilka sztuk, ale gwarantuje to wysoką jakość, dbałość o szczegóły i wykonanie godne brytyjskiej tradycji budowy mebli. Cena nie jest ujawniona, ale brytyjski projektant zaznacza, że koszt samej konstrukcji jest liczony w dziesiątkach tysięcy funtów. Kabestanowy stół został wymyślony z myślą o jachtach, aczkolwiek świetnie sprawdzi się także w salonie.
Zamówienia można składać przez internet, a producent zobowiązuje się dostarczyć mebel (220 kg) w każdy zakątek ziemi, oferując jednocześnie złożenie i dostrojenie stołu. Więcej informacji i zlecenia można składać poprzez tę stronę internetową.