Zaszczytny tytuł najlepszej restauracji na świecie zdobyła w tym roku kopenhaska Noma. Doceniono kunszt szefów kuchni oraz nowoczesne podejście do tradycyjnych receptur.
Duńska restauracja zwyciężyła w konkursie, w którym jurorami było ponad 800 międzynarodowych krytyków kulinarnych, dziennikarzy i ekspertów. W Nomie serwuje się nordyckie specjały w niezwykłym otoczeniu wyremontowanego XVIII-wiecznego magazynu.
Restauracja Noma w Kopenhadze słynie z potraw przygotowywanych z sezonowych składników, dostępnych na lokalnym rynku. Szefowie kuchni korzystają z bogactwa duńskiej fauny i flory. W Nomie zjecie świeże małże, głębokomorskie kraby, langusty oraz najlepszej jakości łososia, halibuta czy dorsza. Kucharze opracowują nowe sposoby przyrządzania dobrze znanych potraw z mleka, śmietany czy płatków zbożowych, ale też wciąż szukają miejsc, gdzie w naturalnych warunkach rosną dzikie owoce, grzyby i zioła, które wykorzystują w swojej kuchni. Szef kuchni, Rene Redzepi, zasłynął dzięki nowoczesnym interpretacjom tradycyjnych skandynawskich potraw.
Koronę najlepszej Noma odebrała słynnej hiszpańskiej restauracji El Bulli. Trzecie miejsce w międzynarodowym rankingu zajęła angielska The Fat Duck. W pierwszej dziesiątce znalazły się jeszcze trzy inne restauracje z Hiszpanii, trzy amerykańskie i jedna z Włoch.
Więcej informacji o duńskiej restauracji oraz menu znajdziecie na stronie internetowej: http://www.noma.dk/