Włosi przeważnie są kojarzeni z pizzą. A włoska kuchnia to także pyszne owoce morza i wyśmienite makarony. Te i inne potrawy spotkamy w warszawskiej restauracji La Strada.
La Strada istnieje od 2001 roku. Dania są serwowane na trzech poziomach restauracji. Lokal jest stylizowany na przytulną włoską uliczkę, dzięki czemu poczujemy się wyjątkowo w jej wnętrzu. Natomiast jeśli chcemy zjeść na świeżym powietrzu, możemy wybrać miejsce w ogródku z małym pomostem. Uroczą atmosferę dopełniają malowidła ścienne oraz dobrze dobrane detale i elementy wystroju.
Wygląd to jednak nie wszystko. Na głównym miejscu jest przecież kuchnia. I tu klienci nie powinni być zawiedzeni. Menu wypracowane przez zespół doświadczonych kucharzy zadowoli nawet wybredne podniebienia. Szef kuchni proponuje wiele oryginalnych smaków kuchni Włoch.
W menu znajdziemy przekąski zimne i ciepłe: pierś kacza w oliwie truflowej, krewetki z peperoncini będą idealnym początkiem uczty. Jak na włoską restaurację przystało, nie zabraknie tu potraw z makaronów. Boczek w kremie śmietanowo-jajecznym lub szynka prosciutto crudo podane z makaronem to tylko niektóre propozycje z karty dań. Restauracja serwuje też całą gamę owoców morza przyrządzonych w staranny sposób.
Desery podawane w La Strada skuszą każdego. Nikt nie odmówi tiramisu, sorbetto cytrynowego czy płonących lodów z pieca.
Ceny są przystępne. Samo drugie danie to wydatek w granicach 60 zł. Sałatki zaczynają się od 24 zł, a desery 16 zł. Szczegółowe menu i cennik są podane na stronie internetowej restauracji.