Cyrano de Bergerac

Spis treści

Cyrano de Bergerac to nie tylko francuski utwór dramatyczny, w którym poznajemy losy doskonałego mówcy i szlachcica. Zainspirowani tym dziełem literackim, właściciele restauracji Cyrano de Bergerac obiecują, że w przeciwieństwie do tytułowego bohatera, który przez lata skrywał swą tajemnicę, oni, sekret francuskiej sztuki kulinarnej odkryją przed swoimi gośćmi od razu.

Wielokrotnie nagradzana krakowska restauracja, jeśli wierzyć opiniom krytyków, jest warta zostawionej tam każdej złotówki. Główną zaletą Cyrano de Bergerac jest bez wątpienia wyrafinowana kuchnia francuska oraz doskonale wyposażona piwniczka win. Z ust tych, którzy mieli przyjemność odwiedzić to miejsce, usłyszeć można także pochwalne opinie na temat obsługi.

Krakowska restauracja odznacza się wyjątkowym wnętrzem. Znajduje się tu sala biesiadna oraz sala z antresolą i ogródek. Ściany, w piwnicach zabytkowej kamienicy ozdobione są lustrami, obrazami i gobelinami. Wnętrze oddaje atmosferę kasztelańskiego zamku: stare kredensy, zabytkowe zegary, orientalne dywany oraz stoliki z kandelabrami.

Na specjalną uwagę zasługuje Piano-Bar Le Fumoir, który aranżacją wnętrza i panującą w nim atmosferą nawiązuje do sztuki Art Deco. Pobyt tu to podróż w czasie do szalonych lat dwudziestych i trzydziestych, epoki swingu, jazzu i ekstrawagancji. Wszystko to przy dźwiękach nastrojowej muzyki, wykonywanej na żywo.

W ofercie Le Fumoir znaleźć można kawy, drinki, markowe alkohole, francuskie wina i szampany, zaś dla koneserów i degustatorów szeroki wybór cygar kubańskich i dominikańskich, wykonanych ręcznie lub maszynowo. „Perełką” Le Fumoir jest pianino Bechstein z 1925 roku, dostępne również dla stałych bywalców.

A co można zjeść w kuszącej francuską elegancją restauracji? Na uwagę zasługują grasica smażona w orzechach włoskich z kasztanami i jabłkami oraz wyborne medaliony z sarniny,
urozmaicone żurawinową konfiturą i przełożone borowikami. Nie wolno pominąć przystawek, a wśród nich między innymi foie gras z kaczki czy carpaccio z kaczki wędzonej z pomarańczą. Do tego bogata oferta najlepszych francuskich win.

Z pewnością dlatego przbywają tu smakosze ze wszystkich zakątków świata, którzy swój zachwyt opisują w księdze gości. Jak dotąd zapisano trzy tomy zachwytów. Szczegółowe informacje znaleźć można na stronie krakowskiej restauracji.

Powiązane artykuły