Za naszą odporność w dużej mierze odpowiada prawidłowa flora bakteryjna jelit. Powiedzenie, że jesteś tym, co jesz ma olbrzymie odzwierciedlenie w rzeczywistości. W jaki sposób można więc poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego z pomocą diety? Podpowiadamy.
Czym jest odporność?
Na odporność składa się przede wszystkim zespół mechanizmów, które mają zdolność odróżniania obcych cząstek od tych elementów, które należą do naszego organizmu. Rolą układu odpornościowego jest unieszkodliwienie i usunięcie wspomnianych cząstek, czyli antygenów z organizmu, a więc po prostu zwalczenie choroby. W walce z patogenami bierze udział cały arsenał, a w tym m.in. przeciwciała obce we krwi, limfocyty, aż po bariery fizjologiczne oraz anatomiczne. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, w walce trzeba je wesprzeć sprawnie działającym układem pokarmowym. Jeśli sami nie jesteśmy w stanie sporządzić jadłospis, który będzie temu sprzyjał zawsze możemy skorzystać z pomocy doradcy żywieniowego. Warto znaleźć np. catering dietetyczny, który oferuje tego typu usługi, a w tym także dowożenie gotowych posiłków do domu czy też biura.
Szukasz odpowiedniej diety dla siebie? Odwiedź: diet4u.pl
Właściwa dieta na właściwą mikroflorę jelitową
Właściwa dieta, to także dobre samopoczucie, a w tym wzmocniona odporność. Siłą rzeczy warto więc wykluczyć z codziennego jadłospisu produkty, które wpływają na zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, a tym samym niszczą korzystne bakterie. Co więc trzeba zrobić, aby do tego nie dopuścić? Przede wszystkim zredukować spożywanie białek, wysoko przetworzonej żywności, która zawiera sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, substancje chemiczne, a ponadto emulgatory.
Bardzo pomocny w komponowaniu zdrowej diety jest natomiast błonnik. Warto więc sięgać przede wszystkim po takie produkty jak: pełnoziarniste pieczywo, owsianki czy też kasze oraz otręby. W utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji pomocne są także takie produkty jak: jabłka, cytrusy, kiszonki, mleko jednodniowe, słowem, te, które zawierają żywe kultury bakterii, czyli probiotyki.
Niezwykle ważne są także składniki jadłospisu, które dostarczą nam witaminę D3. Należą do nich przede wszystkim tłuste ryby, a wśród nich śledź, łosoś czy też sardynki. Nie bez znaczenia pozostaje także odpowiednie dostarczanie organizmowi wody. Na odporność wpływa także ograniczenie wszelkich używek. Wśród nich najczęściej wymienia się alkoho, papierosy oraz mocną kawę i herbatę. Tutaj należy zadbać o zdrowy umiar.
Zobacz także: https://interactiv.pl/zdrowe-sniadanie-co-warto-jesc-a-czego-unikac/