Zgodnie z legendą, rytuał picia naparu herbacianego ma już prawie 5000 lat tradycji. Według przekazu, chiński cesarz Shen Nong wypoczywał w cieniu krzewu herbacianego sącząc przegotowaną wodę. Nagle, kilka listów wpadło do dzbana z wodą i tak powstał pierwszy tego rodzaju napój. Ceremonię parzenia herbaty kultywują Japończycy. W Europie nawet Brytyjczycy, miłośnicy herbaty z mlekiem, przestali przywiązywać do tego wagę. Rezultatem są uboższe walory smakowe napoju.
Aby delektować się smakiem prawdziwej herbaty, projektant Andrew Zheng oferuje nam Turtle Tea Kettle. Czajnik posiada szklany zbiorniczek przeznaczony na liście herbaty, dzięki czemu otrzymamy jednolity roztwór bez fusów. Wystarczy umieścić liście herbaty w zbiorniczku, założyć wieko z minutnikiem, nastawić zegar minutnika i zagotować wodę. Dźwięk minutnika oznajmi herbacianą ucztę. Ceramiczny czajnik posiada okno, które ułatwi sprawdzenie poziomu wody. Rączka i wieko wykonano z tworzywa fenolowanego, co uchroni nas od oparzeń. Nowoczesny design sprawi, że czajnik będzie prezentował się elegancko w naszej kuchni.