Podróż po górskich stokach świata dobiega końca. Wraz z nią żegnamy się ze smakami z 10. najlepszych górskich restauracji świata. Odwiedziliśmy już cztery kraje na kontynencie europejskim – Szwajcarię, Francję, Austrię oraz Włochy. Dziś zapraszamy za ocean do Stanów Zjednoczonych. Ostatni przystanek naszej wyprawy to daleka Japonia.
Stany Zjednoczone mogą poszczycić się restauracją GAME CREEK położoną w malowniczej miejscowości górskiej Vail, nieopodal zatoki. Lokal ten góruje nad resztą krajobrazu. Znana z rozpościerających się zza okien wspaniałych widoków, restauracja łączy amerykańsko-francuski styl gotowania ze składników regionalnych i sezonowych. Na obiad w tej restauracji mogą liczyć jednak tylko członkowie elity, którzy cieszą się przywilejami specjalnymi. Liczba gości ograniczona jest do 395 osób, dla których przewidziana jest lista oczekujących. Otwarta jest tylko na zimę od początku grudnia w porze obiadowej.
W spektakularnym menu kuchni współczesnej znajduje się paleta wielu różnorodnych potraw – od sushi, przez żeberka z wołowiny, krewetki, smardze czy pinot z miodem truflowym. Do degustacji można wybrać również okonia morskiego z dodatkiem krewetek w słodkim sosie sojowym, bulion miso, ravioli z truflami i parmezanem. O doznaniach smakowych w tej restauracji trudno zapomnieć. Menu uzupełnione jest o szeroki wybór win. Więcej informacji o restauracji Game Creek na tej stronie internetowej.
Ze Stanów Zjednoczonych przenosimy się do ośnieżonej miejscowości Niseko Village w Japonii, gdzie mieści się THE LOOKOUT CAFE. Restauracja znajduje się u podnóża góry Niseko Annupuri na wyspie Hokkaido. Malezyjskie przedsiębiorstwo YTL Hotele zakupiło zamek i przebudowało go na czas gotowości do sezonu zimowego szaleństwa roku 2010/11. Region, w którym mieści się lokal to centrum zabawy na zboczu wzgórza z widokiem na wieś.
Po śnieżnych wyczynach można tam skosztować świeżego lokalnego sushi i owoców morza, ze względu na ocean jest oddalony od restauracji tylko o 30 minut drogi. Podczas tworzenia menu położono nacisk na autentyczność i prostotę. Kucharze restauracji Niseko proponują rozpocząć posiłek od bukietu sushi, a następnie przejść do makaronu udon ze świeżym krabem z Hokkaido, a na deser ptysie – ciastka z kremem. Cały posiłek z kuflem piwa i kieliszkiem sake to koszt rzędu około 120 złotych.
Stany Zjednoczone czy Japonia? Która restauracja bardziej przyciąga wonią swojej kuchni?
Źródło: telegraph.co.uk